A mikroklíma kihasználása a télikertben

Minden kertben vannak mikroklímák – olyan kis terek, amelyek egy kicsit melegebbek maradnak, vagy nem éri őket a hideg északi szél, így kényesebb növényt nevelhet, vagy extra gondozást biztosíthat a siker érdekében. Amikor téli érdekességként ültet, fontos, hogy a téli virágzó növényeknek egy kis védelmet biztosítson a szélsőségektől. Íme néhány tipp, hogyan alakíthatja ki a mikroklímát, és hogyan használhatod ki őket.

Legyen figyelmes! Keressen olyan helyeket az épületek mentén, amelyek egy hűvös reggelen nem tűnnek annyira fagyosnak. A déli fekvésű falak a hideg, napsütéses napokon felmelegedhetnek, és estig sugározhatják a hőt. Nem ritka, hogy ezeken a védett helyeken két-három héttel korábban virágoznak a tavaszi hagymák.
Adjon hozzá egy réteg védelmet. Ne felejtse el, hogy a késői mulcsozás a talajhőmérséklet mérséklésével és az alsó szárak és ágak alvó rügyeinek megőrzésével további védelmet nyújthat a zsenge növényeknek. Csak ne feledje, hogy kora tavasszal, a növények növekedése előtt távolítsa el a felesleges mulcsot.
Figyeljen a szélre. A széleslevelű örökzöldek gyorsan leéghetnek a nedvességveszteségtől egy hideg, szeles napon. Keressen olyan épületeket vagy tűlevelűeket, amelyek szélvédőként szolgálhatnak, hogy megóvja a nagyobb örökzöld leveleket a szükségtelen károsodástól. Ha a lombhullató örökzöldeket az épület árnyékosabb, északi oldalára ülteti, az is segíthet abban, hogy a lombozat télen is a lehető legjobban nézzen ki.
Terelje el a felesleges nedvességet. Egyes növények, különösen a mediterrán térségből származó növények, szenvedhetnek a hideg hőmérséklettel kombinált túlzott nedvességtől. A télen nedvességre érzékeny növények számára nagyszerű mikroklíma az eresz alatt. Egy másik lehetőség a felnyírt tűlevelűek alatt található; az örökzöld lombozat védi és elvezeti a vizet az alatta lévő növényekről.