A tökéletes komposzt nyomában

A komposzt igazi szuperereje az, hogy életet ad a talajnak. A komposzt olyan anyagokból készül, amelyeket a természetes talajban természetesen előforduló organizmusok és mikrobák emésztettek meg. A férgek, bogarak, fonálférgek és baktériumok mind szerepet játszanak a komposzt létrehozásában. Komposztot egy egyszerű recept segítségével készíthet.

A komposztkupacba szinte bármit hozzáadhat, ami élt. Van azonban néhány kivétel. Ne adjon hozzá húst, zsírokat vagy bármilyen főtt anyagot – különösen ne adjon hozzá keményítőt, mint a burgonya, rizs és tészta. De szinte minden más, a kertből vagy a házból származó hulladék mehet a halomba, beleértve a konyhai hulladékot, például a zöldség- és gyümölcshéjat, sőt még a tojáshéjat is.

A leggyakoribb komposzthalom-adalékanyag a fűnyesedék. Ezek nyugodtan beletehetők a halomba (amennyiben vegyszermentesek), de ne feledjük, hogy ez zöld anyag, és nagyon magas a nitrogéntartalma. Ha csak zöld anyagot használ, vagy túl sok zöld anyagot, a halom nedves, iszapos lesz.

Ezért fontos, hogy barna anyag is kerüljön a halomba. A magas széntartalmú barna anyagok közé tartoznak a szárított levelek, kerti törmelék, papír, tojástartó dobozok és széttépett kartonpapír. Az ideális komposzthalom arány 50% zöld és 50% barna anyag.
Ne feledkezzen meg az aprításról, a nedvességről és az oxigénről.

Ha a komposztkupac anyagát a keverés előtt felaprítja, gyorsabban lesz érett komposzt. A halomból felszálló gőz jó jel, mert azt jelenti, hogy a talajban élő szervezetek megemésztik az anyagot, és eközben hőt termelnek.

Ahhoz, hogy a komposztkupac sikeresen működjön, a halom nem száradhat ki túlságosan, ezért ha több hétig nem esik az eső, szükség lehet a halom öntözésére. A halmot három-négy hetente átforgatva oxigénnel kell ellátni.

A még nem teljesen lebomlott (elöregedett) komposztot ősszel mulcsként lehet használni, mivel a téli hónapok során tovább bomlik. Ha azonban a komposztot közvetlenül a veteményeskertben szeretné alkalmazni, vagy a virágföldbe szeretné keverni, akkor teljesen érett komposztot kell használnia. Honnan tudhatja, hogy a kertészarany teljesen kiöregedett? Általában legalább kétszer át kell forgatni a halmot, mielőtt a termék sötétnek és morzsalékosnak tűnik.

Ha legalább egy hüvelyknyi komposztot ad a kerthez, javítja a talaj szerkezetét, és a kert növekedni fog.