Ne dobja ki az ételhulladékot!

A háztartásokban keletkező hulladék mintegy egyharmada szerves hulladék, főként ételmaradék, vagy főzési hulladékanyag. Ha van kertje akkor ezeket a hulladékokat semmiképpen se dobja el.

Ezekből ugyanis könnyen készíthető házi komposzt, mely olyan löketet ad a virágaink, vagy konyhakerti növényeink növekedésének, hogy nem fogunk hinni a szemünknek.

A kertépítés, és kertgondozás során már megtanultuk, hogy a növények a megfelelő tápanyagtartalmú közegben fejlődnek leginkább. Az otthoni szerves hulladékból pedig költségek nélkül készíthetünk komposztot.

Bár számos internetes forrás műanyag komposztáló beszerzését javasolja, valójában ennél egyszerűbben is komposztálhatunk. Vegyünk például egy konyhakertet, ahol paradicsomot szeretnénk nevelni. Ősszel, amikor kivesszük a növényeket, és letisztázzuk a talajt, nincs más dolgunk, mint az ültetvény helyre egy gödröt ásni, ahova az ősz-tél folyamán a konyhai maradékot öntjük. Ebből tavaszra, egy szép nagy adag komposzt lesz (nevezzük inkább komposzt light-nak). Ezt az össze érett anyagot pedig tavasszal, komposztként beássuk a veteménybe. Az ide ültetett növények hatalmasra, egészségesre fejlődnek majd.

Mi például ki is próbáltuk egy paradicsomültetvényen, melynek egyik fele kapott komposztot, a másik fele nem. A különbség több mint látványos volt.