Gyeptrágyázás

mutragya

A nyár után nem szabad megfeledkezni a gyepünk tápanyag utánpótlásáról. Ideje felkészíteni az őszre és a télre. Ilyenkor már nem szabad nitrogén túlsúlyos készítményeket alkalmazni, mert az megzavarja a fű életciklusát és fogékonyabb lesz a kórokozókra és az élettani tényezőkre. Igaz a nitrogén miatt újra szép zöld lenne a gyepünk, de a későbbiekben kifizetődik a gondoskodásunk. Ebben az időszakban a káliumnak lesz nagyobb szerepe, ami fokozza a fű stressz-tűrését, így könnyebben át tudja vészelni majd a hidegebb és fényszegényebb időszakot.

Ősszel is célszerű elvégezni a gyepszellőztetést mellyel eltávolítjuk az elszáradt szálakat és ezzel is elő tudjuk segíteni a gyepünk megújulását. A fűnyírást sem szabad addig abbahagyni, amíg a fű növekedési erélye minimálisra nem csökken. Ilyenkor célszerű az átlagosnál egy kicsit jobban visszavágni (5-6 cm-re), így jobban átvészeli majd a telet, mivel jobban át tud szellőzni és így kevésbé fog befülledni a hó alatt.

Kertészeink is tanácsolni szokták, hogy tél előtt fontos eltávolítani a fűnyesedéket és egyéb leveleket, mert ezek a növény rothadásához vezethetnek, plusz ezek is potenciális fertőzési források lehetnek a kórokozók szempontjából.